SAT-TV Schotels


Wat is er op de markt; en … wat heeft u nodig?

Voor een goede ontvangst is een parabolische schotel van minimaal 60cm diameter nodig. U kunt met een vaste schotelantenne één satellietpositie ontvangen. Op één positie kunnen echter wel meerdere satellieten staan, zoals bij de positie Astra 1 (19,2°O) waar 8 satellieten te vinden zijn. 

Als u meerdere satellietposities wilt bereiken dan heeft u een Duo LNB, of een multifocus schotel met meerdere losse LNB's op één schotel nodig, ofwel een electrisch beweegbare schotel voor meerdere satellieten.

In de LNB bevindt zich een kleine antenne van 1 cm die het TV signaal ontvangt en versterkt. Daarna wordt de ontvangen downlinkfrequentie van 12 GHz getransponeerd naar een lagere frequentie (900–1800 MHz). De verlaging is nodig omdat satellietontvangers hoge frequenties niet kunnen verwerken. 

Er zijn twee schotels die veel gebruikt worden in Nederland: een primefocus schotel en een offset schotel.


Primefocus schotelantennes

Bij de ronde primefocus schotel staat de schotel loodrecht t.o.v. de satelliet en dat de LNB in midden van de schotel zit. De afmetingen van de primefocus schotels zijn nogal aan de forse kant en daardoor niet geschikt voor plaatsing op een caravan of camper.

Multifocus offset schotelantennes

De offset schotel daarentegen is iets ovaler en staat vrijwel verticaal rechtop en daardoor minder gevoelig voor weersinvloeden zoals regen of sneeuw. De LNB bevindt zich op een arm onderaan de schotel, dus niet in het zicht van de schotel. Ontvangst van satellietsignalen door de schotel wordt hierdoor dus niet gehinderd. De populaire multifocus offset schotel biedt mogelijkheden voor ontvangst van meerdere satellietposities. 

Vlakschotel of Vlakantenne

Deze schotels zijn goed bruikbaar en worden veel toegepast op caravans en campers. Het signaal is weliswaar minder in vergelijking tot een offset schotel, maar dat is het compromis wat gemaakt moet worden. Met slecht weer kan met een vlakschotel/vlakantenne het beeld af en toe even wegvallen. Een vlakschotel/vlakantenne is veel minder hoog in vergelijking met de offset schotelantenne; een belangrijk voordeel bij gebruik op het dak van een caravan of camper.


En… voor wat het gaat worden, verwijzen wij graag naar de Schotelshop 

🚙  | © Webmasters 2013-2021  |    Links  |  Contact  |  Privacy  |  Disclaimer  |  Auteursrechten  |  Site Map  |    🚙